extra_info

Wen-Do
Weerbaarheid en Zelfverdediging voor vrouwen

Doel van de training
Het doel van de cursus is je zelfvertrouwen te vergroten door: je eigen kracht te ontdekken, zelfverdedigingstechnieken te leren, je mentale weerbaarheid te vergroten, meer mogelijkheden te krijgen om om te gaan met lastige tot gevaarlijke situaties en (seksueel) geweld te herkennen en hier effectief op te kunnen reageren.

Inhoud van de training
Veel vrouwen zijn wel eens bang op straat, zijn wel eens lastig gevallen door en bekende of onbekende of voelen zich geïntimideerd door groepjes jongeren. In situaties waarin je je bang of ongemakkelijk voelt is het moeilijk om te reageren. Deze training gaat over zowel fysieke als mentale weerbaarheid. De volgende onderwerpen komen onder andere aan bod in de training:

Thema's:

 • Gronding, letterlijk en figuurlijk stevig op je benen staan
 • Houding en uitstraling
 • Eiengen kracht ervaren
 • NEE-zeggen
 • Loskomen uit diverse grepen
 • Trap- en stoottechnieken
 • Leren herkennen, erkennen en aangeven van je eigen grenzen
 • Seksuele intimidatie
 • Veiligheid op straat
 • Agressie en geweld door bekenden en onbekenden
 • Informatie over instellingen voor hulp en advies

In elke les wordt er geoefend met zowel de fysieke als de mentale weerbaarheid. In het mentale deel besteden we aandacht aan hoe je onveilige situaties kan herkennen en voorkomen en wat je kan doen als je in een onveilige situaties zit. Verschillende manieren van reageren worden besproken en uitgeprobeerd. Iedere vrouw heeft haar kwaliteiten; deze leer je versterken en je leert nieuwe mogelijkheden te ontwikkelen. Door middel van rollenspel oefenen we hoe je op een overtuigende manier je grenzen kunt stellen, waarbij stemgebruik en lichaamstaal erg belangrijk zijn. We doen oefeningen met stevig staan, houding en verschillende vormen van kracht.

In het fysieke gedeelte leer je hoe je je fysiek kunt verdedigen. Na een korte warming-up leer je hoe je los kunt komen uit diverse grepen en leer je een aantal zelfverdedigingstechnieken aan. De technieken oefenen we op stootkussens, zodat je kunt ervaren dat je sterker bent dan je denkt.

Alle vrouwen kunnen deelnemen aan deze training. De lessen hebben een sportief karakter, maar je hoeft zeker niet aan sport te hebben gedaan om mee te doen.

Cursusopzet
De cursus is bedoeld voor alle vrouwen. Er wordt rekening gehouden met leeftijd, achtergrond en mogelijkheden. Ook de individuele wensen van de deelneemsters, wat betreft de inhoud van de cursus, worden zoveel mogelijk gehonoreerd. De cursus bestaat uit 8 bijeenkomsten van 1 1/2 uur. Bij voldoende aanmelding is er de mogelijkheid om na deze training een vervolgcursus te volgen. Voor actuele trainingen en kosten klik op actuele agenda.